Herbata na Wiktorówkach

10 marca 2010

Każdy, kto odwiedza Wiktorówki, zna wyjątkowy smak herbaty podawanej w kuchni pod kaplicą. Jak twierdzą dominikanie, którzy od ponad półwiecza opiekują się sanktuarium, jest to najprostsza indyjska mieszanka, zawdzięczająca swój smak źródlanej tatrzańskiej wodzie.

  • Herbata na Wiktorówkach

    Herbata na Wiktorówkach

  • Fot. Bartek Solik

    Fot. Bartek Solik

Posłuchaj reportażu z położonego w Tatrach Sanktuarium Matki Bożej Jaworzyńskiej.

 

 

 

 

 

Pobierz Flash Player, aby zobaczyć ten odtwarzacz.


Sanktuarium na Wiktorówkach ulokowane jest w bezpośrednim sąsiedztwie Rusinowej Polany, na wysokości około 1200 m n.p.m. Historia kultu sięga roku około 1860, kiedy w wieczornej mgle mała pasterka ujrzeć tu miała „Jaśniejącą Panią”.
 

 

Drukuj