Powstanie marka gastronomiczna Tatrzańskiego Parku Narodowego

13 kwietnia 2017

Tatrzański Park Narodowy ogłosił przetarg na stworzenie marki gastronomicznej wraz z jej wdrożeniem w postaci mobilnych punktów gastronomicznych (typu food truck) na Palenicy Białczańskiej. Podawane w nich jedzenie ma być świeże, zdrowe i regionalne. Estetyczne i spójne wizualnie pojazdy będą codziennie opuszczać plac postojowy. Celem długofalowym projektu jest podniesienie standardu usług gastronomicznych na Podhalu i odejście od kulinarnej tandety.

Przedmiotem postępowania jest zarówno stworzenie marki gastronomicznej, jej strategii rynkowej, identyfikacji wizualnej oraz założeń funkcjonalnych, jak i prowadzenie usługi gastronomicznej na Palenicy Białczańskiej. Marka powinna być związana z kulturą i tradycją Podhala. Chcemy promować zdrowe produkty – świeże, przygotowywane możliwie na bieżąco, nie zawierające ulepszaczy i konserwantów, dobrej jakości. Zależy nam na wsparciu lokalnych producentów, od których produkty mogłyby być pozyskiwane. Posiłki będą podawane tylko w ekologicznych opakowaniach. Oferenci muszą wziąć pod uwagę, że kluczowe jest niedrogie, nieskomplikowane menu, które pozwoli na w miarę płynną obsługę dużego w sezonie ruchu turystycznego. Jakość serwowanych posiłków nie powinna jednak na tym ucierpieć. Choć przedmiotem postępowania jest wprowadzenie food trucków na Palenicy Białczańskiej, niewykluczone, że w przyszłości w ramach marki ujednolicone punkty gastronomiczne pojawią się również przy wejściach do innych tatrzańskich dolin.

Specyfikacja przetargu szczegółowo określa m.in. zasady funkcjonowania mobilnych punktów (tj. ich ilość, oznakowanie, godziny pracy, formę sprzedaży), dodatkowe warunki świadczenia usług (zamawiający przewidział m.in. kontener z wodą z możliwością bezpłatnego napełnienia butelek przez turystów + opcjonalnie – za dopłatą – z naturalnym sokiem, kosz z segregacją odpadów itp.), wymaganą dokumentację, sposób i termin składania ofert, a także kryteria oceny. Więcej informacji w Biuletynie Informacji Publicznej TPN: https://bip.malopolska.pl/tpnzakopane,a,1307317,stworzenie-marki-gastronomicznej-tatrzanskiego-parku-narodowego-oraz-udostepnienie-oferentowi-terenu.html


Zachęcamy do składania ofert do 5.05.2017 r. do godz. 13:00 w Dyrekcji Tatrzańskiego Parku Narodowego: 34-500 Zakopane, Kuźnice 1 (dziennik podawczy w sekretariacie TPN od poniedziałku do piątku w godz. 7:00 do 15:00).

Drukuj